"...AMA ONLAR İNSAN DEĞİL Kİ!"

Sorsanız hemen herkes kendi inancına, felsefesine, ideolojisine göre varlık olarak İNSAN'a, İNSAN HAKLARI'na saygılı olduğunu söyler.

Peki diğer insanları aşağılamalar, ayrımcılıklar, katliamlar, soykırımlar nasıl olup da meşrulaşabiliyor.
Şu sihirli cümle ile başlıyor:
"...AMA ONLAR İNSAN DEĞİL Kİ!"
Bir kez bu eşik aşıldıktan sonra diğerine karşı yapılan herşey mübah, kabul edilebilir, hatta zorunlu bile sayılabiliyor.
Ruanda soykırımı radyoda Tutsileri hedef gösteren şu anonsla başlamıştı:
"BÖCEKLERİ TEMİZLEME ZAMANI!"
İnsanların hayvanlar, bitkiler (diğer bütün canlı formları) üzerinde mutlak egemenliğini, efendiliğini ön gören bütün inanç ve ideolojiler, insanlıktan dışladıkları bütün varlıkları yok etmekte bir sorun görmez.
Yarım yüzyıldır artan "ÇEVRE BİLİNCİ" ise daha çok doğaya zarar vermenin, hayvan tüketmenin, doğanın dengesini, iklimi bozacağı ve sonuçta İNSAN türüne zarar vereceği bilgisine dayanır. Yani İNSAN merkezlidir...
İNSAN nedir, kimdir sorusuna verilen cevap; insanları hiyerarşık olarak alt-üst, aşağı-yukarı, ileri-geri diye ayırabilmek; cinsiyet, ırk, etnisite, kültürel gelişme, inanç gibi kategorilerle değerlendirmek bizim nasıl bir DÜŞÜNCE YAPISI'na sahip olduğumuzu ve potansiyel olarak, başka insanlara, başka canlı türlerine karşı YOKEDİCİ olup olamayacağımızı da açıklar.
İnsanın ve bütün canlıların kendilerini tehlikelere karşı KORUMA, SAVUNMA gibi temel bir güdüleri var. Kendi türünden olmayanları potansiyel bir TEHDİT görmeleri, önlem almaları veya karşı saldırıya hazır olmaları da bu güdüye dayanır.
Mülk edinme, sahiplenme, diğer insanların egemenlik altına alınmaları (mülkleştirilme ve köleleştirilmeleri) İKTİDAR'ı eline buluduran bütün sınıf veya zümrelerin bu KORKUYU kullanma, yeniden üretme, canlı tutma becerilerine bağlı çoklukla.
İKTİDAR'ların bu KORKU'yu yeniden üretmeye, manipüle etmeye mutlak ihtiyacı var. Siyasal ve İdeolojik söylemler buna göre belirleniyor. Milliyetçilik, ırkçılık, faşizm, sömürgecilik, emperyalizm bu argümanları bol bol kullanıyor.
"Daha çok ve daha hızlı ne kadar çok insan öldürürüz?" ilkesi üzerine inşa edilmiş silah, savaş teknolojilerine, endüstrisine SAVUNMA SANAYİİ (!) adı veriliyor...
"...AMA ONLAR İNSAN DEĞİL Kİ!"
HAYVAN, BÖCEK, MİKROP veya YARATIK...
Eğer bunları duyuyor veya söylüyorsanız;
DİKKAT! Soykırımın, soykırımcılığın eşiğindesiniz!

Yorumlar