DEVLET = MİLLET ?

 İran'daki hareketlenme kimilerini sevindirirken, kimilerinin kulağına kar suyu kaçırdı. Kimilerinin de aklı karıştı.


Kapalı bir toplum, haber kaynakları sınırlı; var olanlar da yanıltıcı, yönlendirici... Bu nedenle dışarıdan bakanların çoğu gönlünden geçeni gerçek gibi görme eğiliminde. Gönlümüzden geçenle, gerçekte olanların uyuşup uyuşmadığı ise belli değil henüz...

Fakat bir şey var ki çok ilginç:

"Türkiye İran mı olacak! Aman Allahım!!!" diye hop oturup hop kalkanlar, halkın Şeriat rejimine karşı hareketlenmesine ve demokratik talepler ileri sürmesine rağmen; "Eğer işin içinde ABD, AB vs. varsa biz İran'ın yanındayız!" diye yazıp çizmeye başladılar. Bunlar da güya sol, ilerici, demokrat vb... geçinen tipler.

İyi... İran'ın yanındasınız da formülasyonunuzdaki İRAN kavramı neden İRAN TOPLUMUNU değil de İRAN DEVLETİNİ esas alıyor? "İran halkının" değil "İran diktatoryasının yanındayız!" demiş olmuyor musunuz?

"ABD emperyalizmine karşı; gerici, kan dökücü, barbar da olsa bölge diktatörlüklerini savunalım" diyen "eski 3. DÜNYACI" solculuğun kalıntıları bunlar.

Türkiye'de İslamcı veya Kemalist diktatörlüklerin, Irak ve Suriye'de Baas'ın vb. yedek kuvvetleri haline gelmiş olmaktan sıkılmayanlar yani...

ABD, AB, Rusya veya Çin herhalgi bir ülkede gelişen toplumsal olaylara o süreçteki konjonktürel duruşlarına göre şöyle veya böyle tavır koyabilirler. Bunların izahını yapmak, olumlu, olumsuz etkilerini analiz etmek zor değil.

Ama toplumsal olaylara, direnişlere, gerici diktatörlüklere karşı tavır, esas olarak bu devletlerin tavrına bakılarak mı alınır?

Molla bıçağı boğazına dayamış sizi kesecek, ABD gelip Molla'nın elinden bıçağı alırsa: "Hayır hayır... aman! Molla kessin bizi!" demeliyiz!..

Molla da diyecek ki "Bak aferin solcu dediğin işte böyle olur! Allahü Ekber!"

... ?

Yorumlar